תרופות מרשם

תרופות מרשםכמעט כל אדם צפוי לסבול משלשולים מספר פעמים בשנה, כשלכל שלשול עלולות להיות לא מעט סיבות פוטנציאליות. יש שלשולים שיחלפו מעצמם תוך פרק זמן קצר יחסית, מבלי שנצטרף לעשות דבר – אלו הם לרוב השלשולים האקוטיים. במאמר הנוכחי נתייחס לסוג אחר של שלשולים, שמכניסים אותנו לשדה משחק מורכב יותר: שלשולים בדרגת חומרה גבוהה, או כאלה שנמשכים תקופה ארוכה.

שלשולים מהסוג הזה יצריכו אבחון של הגורמים המביאים לכם, וגם טיפול החורג מהשגרתי. כאן בדיוק תרופות מרשם לטיפול בשלשולים עשויות להיכנס לתמונה.

בדרך כלל לא כקו ראשון

כל מקרה בו סובלים משלשולים נבחן לגופו, אבל בדרך כלל המטרה תהיה להקל על התסמינים שלהם ולמנוע התייבשות של האדם. זו הסיבה שבדרך כלל מעדיפים שלא להשתשמש בתרופות, בטח לא תרופות מרשם. ההמלצה הראשונה לאדם הסובל משלשולים היא להרבות בשתיית מים, מה שנכון על אחת כמה וכמה במקרה של אוכלוסיות שסכנת ההתייבשות מוחשית עוד יותר עבורן: בעיקר נשים בהריון או תינוקות (במצב הזה הנקת התינוק חייבת להתבצע סביב השעון, כשהאם עצמה מקפידה לשתות).

בד בבד עם השתייה נהוג להתאים את התפריט התזונתי של האדם למצב החדש. הוא צורך בתחילה מאכלים נוזליים בדרך כלל, ולאחר מכן עובר למזונות שנחשבים לפשוטים לעיכול: טוסטים, צנימים, קרקרים, עוף וכן הלאה. במקביל הוא צריך להימנע ממאכלים בעייתיים מבחינתה של מערכת העיכול.

מתי נותנים תרופות?

גם כאשר מוחלט על טיפול תרופתי בשלשולים, תהיינה אלה לרוב תרופות שזמינות ללא מרשם רופא. החלק הארי של התרופות האלה מיועד לא להאיץ את הטיפול בשלשול – כי בהרבה מקרים אין לכך אפשרות כלל – אלא להקל על התסמינים הכרוכים בו. צריך להזכיר שהשלשול עלול להיות מלווה בתסמינים גופניים אחרים שאינם נעימים, למשל כאשר הוא נובע ממחלה או מזיהום שמביאים במקביל לחום, כאבי ראש, כאבי בטן וכן הלאה.

לכל מצב רפואי יש חוקים משלו ורשימת תסמינים פוטנציאליים ייחודית לו, אבל בגדול הנטייה היא להימנע כמה שפחות מתרופות עקב תופעות הלוואי שלהן או ההשפעה השלילית שעלולה להיות להן על מערכת העיכול בפרט ומצב הגוף בכלל.

תרופות מרשם ניתנות במקרים מורכבים יחסית של שלשולים או כאשר הטיפולים שניתנו בשלב המוקדם יותר התבררו כלא יעילים. ככל הידוע לנו אין יותר מדי תרופות מרשם בישראל לטיפול בשלשולים, אבל ההמלצה המועילה היא לקחת כל תרופה – אפילו כזו שלא מצריכה ברמת ההגדרה מרשם – רק בייעוץ של רופא.

אימודיום נחשבת לתרופה פופולארית בישראל לשימוש בשלשולים חריפים, וניתן לרכוש אותה גם ללא מרשם רופא. עם זאת אנחנו ממליצים לקחת אותה רק לאחר קבלת הפנייה מרופא, שיידע האם היא יכולה להתאים למאפיינים הספציפיים של הבעיה וגם לחולה: התרופה אינה מיועדת למשל לילדים מתחת לגיל ארבע, נשים מניקות, אנשים שצריכים להימנע מהאטת פעילות המעיים או אנשים שהשלשול שלהם כולל דם או סובלים מחום גבוה.

התרופה מיועדת לפעול למשך זמן קצר, כאשר לפי הנחיות משרד הבריאות יש להפסיק להשתמש בה אלא ללכת לרופא לאחר 24 שעות בהן השלשול לא נפסק למרות נטילתה. מבחינה כלכלית ניתן לקבל סבסוד חלקי של התרופה דרך סל הבריאות במקרה שהיא ניתנה עם מרשם, שמצביע על כך שיש אינדיקציה רפואית לקחת אותה.

דוגמא נוספת היא לופראמיד, שנועד להאט את פעילות המעיים ולהפחית את איבוד המלחים והמים בגוף. התרופה מביאה להפיכת הצואה למוצקה יותר ולהפחתת התדירות, אך היא לא מומלצת או מתאימה בכל המקרים: אם מקור השלשול הוא זיהום, התרופה עלול להיות לא יעילה וגם להביא לנזק. יש אוכלוסיות עבורן התרופה לא מתאימה, למשל סובלים מדלקות במעי הגס, ולכן מומלץ לקחת אותה רק עם מרשם רופא.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן