שלשולים אצל תינוקות

שלשולים אצל תינוקותכל הורה חרד לבריאות הילד שלו, וזה נכון על אחת כמה וכמה במקרה של תינוקות. על כל שאלה לא פתורה אנחנו מחפשים מידע, פונים לרופא ורוצים לדעת אם הכל בסדר. הרגלי היציאות של התינוק – עד כמה שיכולים להיות לו "הרגלים" בשלב הזה – מקבלים חלק משמעותי מתשומת הלב.

הורים רבים רוצים לדעת האם התינוק שלהם סובל משלשולים, מה דרגת החומרה שלהם ובעיקר מה הם יכולים לעשות. המאמר הנוכחי יספק לכם את התשובות לשאלות אלה ואחרות.

מהם שלשולים אצל תינוקות?

ברמת ההגדרה שלשול אצל תינוקות הוא מצב בו צואה מימית יוצאת מגוף התינוק בתדירות שמוגדרת כגבוהה מהמצב המקובל. אלא שאין כאן הגדרה חד משמעית, כי הגיל של התינוק והתזונה שלו משפיעים על ההגדרה של המצב כ"תקין", וכמובן שעל החריגה ממנו. במצב של תינוק בן מספר ימים היציאות תהיינה נוזליות אבל לא מימיות לחלוטין.

מצב בו יש יותר משלוש יציאות נוזליות-מימיות, מלווה בריח רע במיוחד, עלול להצביע על שלשול. בגילאים מאוחרים מצב של עד עשר יציאות ביום עשוי להיות תקין לחלוטין. שוב, הגבולות כאן הם לא חד משמעיים, ולכן חשוב לראות רופא אם לא בטוחים בדבר מה.

ההורה הוא זה שצריך ללמוד להכיר את התינוק שלו, וזה נכון גם במקרה של שלשולים. רצוי שההורה יזכור ובעיקר ירשום לעצמו מה תדירות היציאות של התינוק. כך הוא יוכל ללמוד מהי ה"שגרה" של התינוק וגם לזהות חריגויות ממנה. ההורה צריך לשים לב למאפייני היציאות של התינוק וגם לאופן שהן נספגות בטיטול. בהרבה מקרים ספיגה שאינה מוצלחת של היציאה במקרה של טיטול איכותי מעידה על שלשול.

הגורמים לשלשולים אצל תינוקות

תינוקות עלולים לסבול משלשולים עקב מספר סיבות, הנובעות בחלקן מהמערכת החיסונית החלשה של התינוק ומהעובדה שפעילות המערכות השונות שלו – כולל מערכת העיכול – אינה שלמה עדיין. גורם הסיכון הראשון הוא וירוס (נגיף), שנחשבת לחמורה ומביאה לעיתים לאשפוזים בבית חולים. חיידקים נפוצים עלולים לפגוע בתינוק, דוגמת סלמונלה, דיזנטריה או חיידר אי קולי. סכנה אחרת היא תקיפה של טפילים, דוגמת אמבה, שתתרחש בעיקר אם התינוק נחשף למים מזוהמים או למזון מזוהמם.

מחלות ודלקות – לדוגמת דלקת אוזניים – מהוות גורם סיכון נוסף. יש מקרים בהם תרופות אנטיביוטיות שמקבל התינוק הן שמביאות לשלשולים, מה שיחייב כמובן החלפה שלהן.

בגדר חובה: בקרה

כבר ציינו שההורה חייב להיות עם האצבע על הדופק בכל בעיה או חשד לבעיה אצל התינוק שלו. אם ההורה מזהה שלשול אצל התינוק שלו שאינו חולף כעבור פרק זמן של יום או יומיים, יכול להיות שיש כאן מקרה בו מקור השלשול הוא זיהום הוא חיידק. מקרים אלה יחייבו בדיקה ואף מעקב של הגורם הרפואי כשזה נוגע לבריאות התינוקות אין כזה דבר להחמיר "יותר מדי", כך שאפשר להבין הורים שניגשים לרופא שלהם גם על שלשול אחד.

אסור לשכוח ששלשולים אצל תינוקות הם בעיה חמורה פי כמה ביחס לכל אוכלוסייה אחרת, מכיוון שהם עלולים להביא להתייבשות שלהם. מעבר לפתרון המהיר של הבעיה חשוב להקפיד על שתייה מרובה של התינוק, כשמבחינה מעשית רצוי שהאם תניק אותו בתדירות גבוהה ותשתה מים בעצמה. יש שממליצים לצרוך מגיל מסוים מוצרי חלב בהם חיידקים פרוביוטיים.

הטיפולים יתמקדו לרוב בסימפטומים וינסו למנוע התייבשות, כך שהם עשויים לכלול לצד התרופות האנטיביוטיות המותאמות לתינוק גם עירוי נוזלים או תמיסת מינרלים ומלחים שתסייע לנוזלים ולמינרלים להיספג בגוף. בגזרת המניעה חשוב להזכיר גם חיסונים (בעיקר נגד וירוס רוטה), שמירה על היגיינה מלאה של כל הגורמים הנחשפים לתינוק, הקפדה על כך שמזונות מסוגים שונים יישמרו בקירור ועוד.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן