אוכלוסיות

אוכלוסיותכל אדם, ללא יוצא מן הכלל, אינו חסין באופן מלא בפני שלשולים. הם תוקפים כמעט כל אחד מאיתנו מספר פעמים בשנה, ולפעמים אפילו יותר. השלשולים עלולים להיגרם עקב מגוון רחב של סיבות, החל ממחלות שונות, דרך חיידקים, וירוסים ונגיפים ועד לגורמים דוגמת צריכה מוגברת של אלכוהול או אורח חיים מתוח מדי.

הבעיה היא שיש אוכלוסיות שנחשבות לרגישות יותר לבעיה, כשאצלן אף מגדילה את רמת הסיכון להתייבשות ולצרות אחרות. אז מיהן האוכלוסיות שחייבות להיזהר על אחת כמה וכמה?

נשים בהריון

את הסקירה אנחנו מתחילים עם נשים בהריון, שכידוע הגוף שלהן עובר שינויים משמעותיים במהלך התקופה הזו. הסיכויים שהאישה ההרה תסבול משלשולים אמנם נמוכים ביחס למצב ההפוך, עצירות, אבל עדיין הם לא מבוטלים. חלק מהסיבות לשלשולים במקרה שלהן הן הורמונליות, אם כי לרוב הסיבה היא היחלשות המערכת החיסונית של האישה במהלך ההריון. היחלשות זו מגדילה את הסיכויים שהאישה תסבול מזיהומים ומפגיעות אחרות.

גורם סיכון נוסף הוא השינויים שחלים על מערכת העיכול של האישה במהלך ההריון, שינויים שחלקם מקשה על המזון להתעכל. בתנאים אלה "פשוט" יותר לסבול מבעיות במערכת העיכול, לרבות שלשולים. לצד זה מערכת העיכול צריכה להסתגל לשינויים בתפריט התזונתי של האישה במהלך חודשי ההריון. לא תמיד היא מצליחה לעשות זאת בצורה נאותה, כשאחת ההשלכות של זה היא – ניחשתם נכון – שלשולים.

תינוקות

אצל תינוקות רבים הצואה היא מימית, במיוחד בימים הראשונים. ההגדרה של עצירות במקרה שלהם תהיה שונה, והיא מושפעת גם מגיל התינוק, המשקל שלו ומאפיינים גופניים אחרים. ההורה מן הסתם עוקב אחרי כל יציאה של התינוק, ולכן צריך לזהות חריגויות או שלשולים.

גם כאן יש לא מעט גורמים שבכוחם השלילי להגדיל את הסבירות לכך. המערכת החיסונית של התינוקות היא חלשה מאד, מה שמגדיל את הסיכויים לזיהומים ולצרות אחרות. מערכת העיכול של התינוק בנוסף לכך אינה מפותחת מספיק בשלבים הראשונים, כך שהיא עלולה לא להתמודד עם התפריט התזונתי שלו (במיוחד כאשר הוא צורך תמ"לים במקום חלב אם). תינוקות נוהגים להכניס יד לפה שלהם, ואתם יודעים למה זה עלול לגרום אם יש ביד חיידקים.

סכנת ההתייבשות קיימת אצל כל אדם הסובל משלשולים, והיא מוחשית במיוחד במקרה של תינוקות. זו הסיבה שמומלץ לגשת לרופא על כל שלשול. הרופא ימליץ לרוב על הגדלת צריכת הנוזלים של התינוק: במקרה של הנקה האם היא שחייבת להגדיל את כמות המים שהיא שותה. במקרים אחרים עשויים להתבצע עירוי נוזלים או להינתן תמיסות נוזלים ומלחים.

ילדים

כאשר תינוק הופך לילד גדול מעט יותר, סכנת השלשולים נותרת בעינה ובמצבים מסוימים גם גדלה. את הרעות החולות שעלולות להביא לשלשולים ניתן למצוא גם כאן, בין אם מערכת עיכול שמתקשה להסתגל לשינויים בתפריט התזונתי, מערכת חיסונית חלשה, היגיינה נמוכה ועוד. הן תינוקות והן ילדים מגדילים את הסיכויים לזיהומים כאשר הם יוצאים מהבית ועוברים לגן או למעון, בהם פוטנציאל החשיפה לחיידקים ולגורמי סיכון אחרים גבוה יותר.

הדגשים שהובאו מעלה לגבי התייבשות נכונים גם אצל ילדים. הם לא יהיו מודעים תמיד לצורך שלהם לשתות, במיוחד לאחר שלשול, וההורים שלהם צריכים להקפיד שכן יעשו זאת. ייתכן שתהיה התנגדות של הילדים למאכלים הבריאים והפשוטים לעיכול הנדרשים לאחר השלשול, כשגם ההורים צריכים למצוא פתרונות "יצירתיים".

חשוב לזכור שמעבר לשלשולים האקוטיים, כל אחת מהקבוצות האלה עלולה לסבול משלשולים ממושכים עד כרוניים, וגם ממחלות שונות שעלולות להביא להם. חשוב להיות ערים לתסמינים ולעבור אבחון אצל רופא מומחה אם האוכלוסיה מוגדרת כרגישה, השלשולים חוזרים או חמורים.

אולי יעניין אותך גם:

מהן תופעות הלוואי של הפלה בכדורים?

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן