האם זה מדבק?

האם זה מדבק?שלשול הוא צרה צרורה עבור מי שסובל ממנו. אבל האם גם אחרים צריכים להיכנס לכוננות ולהיזהר? שאלה שעולה פעמים רבות ביחס לשלשולים נוגעת לפוטנציאל המדבק שלהם, ולחשש הדי מובן שאנשים שסובלים משלשולים ידביקו בכך את הסביבה הקרובה לכם.

כפי שתראו מיד זהו נושא שאינו חד משמעי, אלא תלוי במאפייני השלשול ולסיבות שלו. עם זאת ברור מדוע חשוב להיות זהירים בכל מקרה.

נקודת המוצא: הגורם לשלשול הוא שמשפיע

שלשול עלול להיגרם עקב לא מעט סיבות, כשגם שילוב בין מספר גורמים הוא בגדר אפשרות. האבחנה לגבי הגורם חשובה מכיוון שהוא עלול להגדיל האם השלשול יהיה מדבק. מצד אחד יהיו מצבים רפואיים ובריאותיים בהם השלשול אמנם קיים אצל אדם אחד, אבל בדרך כלל יישאר רק אצלו. כך למשל מחלות – בעיקר כרוניות – אשר השלשולים הם חלק בלתי נפרד (ולא נעים) מהן. תסמונת המעי הרגיז או מחלת קרוהן עונות על ההגדרה הזו.

מן העבר השני של המשוואה יש שלשולים שהם בהחלט מדבקים, כאשר יהיו אלה בדרך כלל שלשולים שהמקור שלהם הוא זיהומי. שלשולים הנגרמים כתוצאה מאכילת מזון או שתייה מקולקלים, או מנגיפים וחיידקים שלמרבה הצער הם נפוצים. אפשר להדגים זאת באמצעות חיידק הסלמונלה (למעשה משפחה של יותר מכ-2,000 חיידקים), שעלול לעבור לאדם בעקבות מזון נגוע שהוא אכל – בעיקר בשר עוף או ביצים.

חיידק הסלמונלה מביא בין היתר לשלשולים ולכאבי בטן, ובכוחו השלילי לעבור מאדם חולה לאדם בריא באמצעות מגע עקיף שנוצר בין פה האדם הבריא לצואה של האדם החולה. כפי שתראו מיד, זו בהחלט אפשרות כשזה נוגע לשלשולים מדבקים.

כך שלשולים עוברים מאדם לאדם

פוטניצאל ההידבקות בשלשולים מבוסס בדרך כלל על הקשר בין שלושה איברים. ראשית יהיה זה הישבן, אשר בו מרוכזים שאריות החיידקים. כאשר עושים צרכים ומשתמשים בנייר טואלט כדי לעשות את מה שעושים, שאריות מהצואה הנגוע עלולים לעבור לאיבר השני המשתתף בתהליך, והוא הידיים.

מגע בין הידיים של האדם הנגוע לבריא עלול להעביר את החיידקים לאדם שהיה עד כה בריא. הסכנה היא שהחיידקים האלה יגיעו לאיבר השלישי שמסיים את התהליך, והוא הפה שלו. זה בהחלט עלול להתרחש במהלך אכילה או כשמכניסים ידיים לפה.

לצד זה קיים סיכון שחיידקים יועברו במהלך ישיבה על אסלה, סיכון שקיים בעיקר (אבל לא רק) כשמשתמשים בחדרי השירותים של מקומות ציבוריים. במדינת עם רמת היגיינה ותברואה נמוכים החשש להידבקות בשלשולים גדל. יש סוגים שונים של חיידקים שיכולים לעבור דרך הנשימה וגם להביא לשלשולים כחלק מתופעות הלוואי, אבל בדרך כלל התהליך שמתרחש הוא מה שתיארנו מעלה.

כשמתבוננים על התהליך, אפשר להבין מדוע הידבקות בשלשולים מאפיינת במידה רבה ילדים. הם נוטים להיות היגיינים פחות מאשר מבוגרים, בעיקר כי הם מודעים פחות לצורך לשמור על ההיגיינה. כמו כן רבים מהילדים ומהתינוקות נוהגים להכניס לתוך הפה שלהם ידיים, מה שכמובן מגדיל את הסיכוי להידבקות עוד יותר.

אז מה עושים?

מילת המפתח העיקרית בדרך למניעת הידבקות בשלשולים, עצמית או בין אנשים שונים, היא היגיינה. כל אדם חייב לשמור על ההיגיינה ועל ניקיון האיברים ה"בעייתיים". מי שלא רוחץ ידיים אחרי שהוא עושה את צרכיו, מגדיל את הסיכויים להידבקות שלו ושל אחרים בשלשולים בצורה ניכרת. לכן חייבים להקפיד על כך כבר מגיל צעיר.

במקומות ציבוריים, וגם כשרוצים לקבל יותר שקט נפשי במרחב הפרטי, ניתן למקם נייר טואלט על גבי האסלה. פעולה זו עשויה להקטין את הסיכויים להידבקות בשלשולים בצורה ניכרת.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן