נגיפים וטפילים במערכת העיכול הגורמים לשלשולים

נגיפים, טפיליםנגיפים וטפילים עלולים מעצם ההגדרה שלהם להביא לבעיות רבות בגוף האדם. אחד הסיבוכים המאפיינים רבים מסוגי הנגיפים והטפילים הוא שלשולים, שיכול לבוא לבדם או להופיע יחד עם תסמינים לא נעימים אחרים.

מדובר באחת הסיבות הנפוצות כיום לטפילים, סיבה שלמרבה הצער נראה שאין אדם שחסין ממנה לחלוטין. אז מהם הנגיפים והטפילים המסוכנים בהקשר הזה? איך נדבקים בהם? ומה ניתן לעשות?

ואלה שמות: הנגיפים והטפילים הבעייתיים

המציאות מראה שמספר לא מבוטל של נגיפים וטפילים עלול להביא לשלשולים. גיארדיה למבליה הוא במידה רבה הטפיל המרכזי שצריך להיזהר ממנו במקרה של שלשולים. לפעמים נדבקים בו מבלי ששמים לב לסימפטומים גופניים כלשהם, ולפעמים יש שלשול כרוני (השלשול נוטה להיות רירי ולא דמי). הטפיל הזה עלול להביא לבעיות גופניות חמורות אחרות, לרבות תת ספיגה של רכיבים תזונתיים שגורמת כשלעצמה לחוסרים ולאנמיה.

זה ממשיך עם אמבה, או בשמה המדעי "אנטאמבה היסטוליטיקה". הטפיל הזה יימצא במעיים של רבים מאיתנו מבלי שנרגיש בכך או שיהיו תסמינים שליליים, אבל גם מצבים אחרים הם בגדר אפשרות. האמבה עלולה לחדור לתוך רירית המעי וליצור שלשולים חריפים (שיהיו גם דמיים בהרבה מקרים) שעלולים להיות גם ממושכים. גורם סיכון עיקרי לאמבה הוא ביקור במדינות מתפתחות עם רמת היגיינה נמוכה, מגע עם אדם שחזר ממדינות כאלה או קיום יחסי מין עם אדם נגוע.

הנגיפים מהווים חלק משמעותי מאד מכלל הגורמים לשלשולים. בגזרה זו תמצאו נגיפים שיהיו בדרך כלל מימיים ושקופים, מבלי שיהיה בהם דם או ריר – זה כמובן לא מבטל את עצם הבעיה שהם מביאים לה כמובן. חלק מהנגיפים הבעייתיים בהקשר הזה הם נורווק (גורר יותר להקאות אבל גם לשלשולים) או רוטווירוס. חשוב לשים לב שהנגיפים האלה נחשבים למדבקים מאד.

דרכי הטיפול בבעיה

לכל אחד מהנגיפים או מהטפילים שעלולים לגרום לשלשולים יש חוקים משלו, מה שלא הופך את התמונה לפשוטה יותר. ההידבקות בהם נפוצה בדרך כלל באחת משתי דרכים. כפי שראינו מעלה, זה יכול להיות מגע עם אדם נגוע, מגע שלא חייב להיות מיני. גורם סיכון אחר ומרכזי לא פחות הוא צריכה של מזון או שתייה הנגועים בחיידקים ובטפילים האלה, מה שיכול לקרות בכל מקום אבל נפוץ בעיקר במדינות מתפתחות או באזורים בהם רמת ההיגיינה נוטה להיות נמוכה.

יש כיום דרכים שונות לאבחון שלשולים, אבל כשזה נוגע לגורמים חייבים לשים לב להרבה מאד פרמטרים ביחס אליהם בדרך לזיהוי המוצלח של הבעיה. זה מתחיל עם זיהוי התסמינים. שלשול הוא הגדרה כללית מאד, כאשר יש סוגים שונים של שלשולים הנבדלים ביניהם ברמת הקושי או הרכות, בגוון (שלשול עלול להיות חום, צהוב, ירוק, שחור ועוד), בתדירות השלשול, בפרק הזמן שסובלים בו מהבעיה ועוד. חייבים להיות ערים לתסמינים אחרים הבאים יחד עם השלשולים, אם הם באים, מכיוון ששילוב של תסמינים עשוי להצביע על בעיות פוטנציאליות שונות.

מה בנוגע לטיפולים? רוב הנגיפים והטפילים יחלפו מעצמם כעבור מספר ימים, כאשר באמצעות השלשולים יוכל הגוף להוציא ממנו את הרכיבים המזיקים והלא חיוניים שהגיעו אליו. הטיפול במצבים אלה עשוי להיות מבוסס על הקלת התסמינים של השלשולים ולכלול שינוי התפריט התזונתי (צריכה של מאכלים נוזליים בשלב הראשון ולאחר מכן מעבר למוצקים הפשוטים לעיכול), הגדלת צריכת המים, מנוחה וכן הלאה.

במקרים בהם השלשולים נמשכים, ולרוב גם מופיעים לצד תופעות לוואי אחרות, עשויות להינתן תרופות מסוגים שונים. התרופות יהיו בחלקן הגדול ללא מרשם, אבל חשוב לקחת אותן לאחר שרואים רופא ומקבלים ממנו הנחיות לגבי אופן וממשך הנטילה (לרוב לוקחים את התרופות לפרקי זמן קצרים מאד).

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן