שלשולים ונטילת גלולות

שלשולים ונטילת גלולותנשים רבות נוטלות כיום גלולות במטרה עיקרית אחת: למנוע כניסה להריון שהופך ללא רצוי מבחינתם. מבחינה מעשית גלולות למניעת הריון כוללות בתוכן את ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן, שמונעים את הביוץ.

כל גלולה עשויה להיות אחרת מחברתה במינון ההורמונים ובסוג הספציפי של הפרוגסטרון, אבל המכנה המשותף הוא שאחוזי המניעה של הגלולה הם כמעט מקסימליים במקרה של שימוש "נכון" וגבוהים מאד (כ-90%) גם במקרה של שימוש שאינו נכון על פי הנחיות הנטילה של כל גלולה וגלולה.

במאמר הנוכחי אנחנו נסקור עבורכם היטב גורם שיכול להשפיע מאד על היעילות של הגלולות – למרבה הצער השפעה שלילית. הגורם הזה הוא שלשולים, שמי שסובלת מהם במועד נטילת הגלולות צריכה "לחשב מסלול מחדש".

כך שלשולים עלולים להפחית את יעילות הגלולות

זוכרות את אחוזי ההצלחה הגבוהים מאד שציינו מעלה? ובכן, סביר להניח שהם לא מתייחסים למקרה בו האישה משלשלת ביום נטילת הגלולה, ובעיקר בשעתיים שאחרי הנטילה שלה. השלשולים (וגם הקאות אגב) פוגמים בצורה משמעותית ביעילות הגלולה, פשוט מכיוון שהם מביאים לכך שהיא לא נספגת במלואה בגוף האישה.

במקרה הזה ההמלצה הדי ברורה לנשים היא להתייחס למצב כאילו הן לא נטלו גלולה כלל, על כל המשתמע מכך: שימוש באמצעי מניעה אחרים, הימנעות מקיום יחסי מין וכן הלאה. מבחינה מעשית מדובר כאן במצב של פספוס גלולה, שעלול בהחלט לקרות לכל אישה מדי פעם.

לצד השלשול הנקודתי יש מקרים שנחשבים אפילו לחמורים יותר מבחינת ההשפעה השלילית שלהם על נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון. אם האישה לא רק שלשלה אלא עברה "קלקול קיבה" שאופיין בשלשולים הולכים וחוזרים בפר זמן נתון, מומלץ שהיא תיקח מרווח ביטחון מבחינת אמצעי המניעה לתקופה ארוכה אפילו יותר. במקרה הזה אישה שלא רוצה להיכנס להריון רצוי שתשמש בקונדום בפרק זמן של לפחות שבוע, שיאפשר לה להחזיר את השקט הנפשי שנפגע בעקבות הקטנת היעילות של הגלולות.

בכל מקרה, כשזה נוגע לגוף שלנו – ועל אחת כמה וכמה לסוגיות דוגמת הכניסה להריון – אנחנו ממליצים לנשים שלא מעוניינות בכך לא לקחת סיכונים כלל וכלל. אם היא לא בטוחה שהגלולה נספגה עקב שלשול או סיבה אחרת, עליה להתנהג בהתאם. גישת ה"יהיה בסדר" לא במקום בעולם הרפואה וגם לא בשדה המשחק הזה.

האם נטילת גלולות עלולה להביא לשלשולים?

על פי הידוע לנו אין קשר ממשי וישיר בין נטילת גלולות למניעת הריון לבין שלשולים. זה לא אומר שאין לגלולות האלה תופעות לוואי משלהן, כי דווקא יש תופעות לוואי – דימומים, בחילות, הקאות, רגישות או נפיחות בחזה ואפילו הפחתה של החשק המיני, מה שקצת פועל באופן מנוגד למה שהגלולה אמורה לעשות.

רוב התופעות האלה לא נעימות אך לא מזיקות לבריאות. יש לצד זה תופעות נדירות שהן חמורות יותר ומצריכות רופא, דוגמת קשיי נשימה או ראייה, כאבי ראש עזים, כאבים ברגליים או בגב, סחרחורות ועוד. כמו כן ממש לא בטוח שהגלולות האלה צריכות להיות האמצעי היחידי שמשתמשים בו. הגלולות כידוע לא מונעות מחלות מין, לרבות איידס, והן גם לא מתאימות לכלל הנשים (נשים הסובלות מבעיות רפואיות ספציפיות).

ברמה הכללית אפשר לראות לנטילת גלולות כן עשויה להיות השפעה מסוימת על מערכת העיכול. ציינו קודם לכן שבגלולות יש את ההורמון פרוגסטרון על סוגיו. הפרוגסטרון כידוע משפיע על מערכת העיכול ומביא להאטת הפעילות שלה. אלא שכאן אנחנו לא מדברים על שלשולים אלא על מצב של עצירות, שהוא במידה רבה ההיפך מהשלשולים.

אולי יעניין אותך גם:

מהן תופעות הלוואי של הפלה בכדורים?

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן