מים מזוהמים

כמים מזוהמיםל אחד יודע את החשיבות של שתיית מים לבריאות שלו, גם אם קשה לפעמים לזכור את זה בעידן המיצים, המשקאות הממותקים, המשקאות המוגזים, המשקאות עתירי הקפאין ועוד. כל אחד יודע בהמשך לכך שהוא צריך לשתות לפחות 8-10 כוסות מים ביום, ויש מקרים שאפילו כמות גדולה יותר.

אבל האם גם במים יכול להיות זיהום? בשנים האחרונות אנחנו לומדים שהתשובה לכך בהחלט עלולה להיות חיובית, כולל הסכנה של שלשול כתוצאה מהחשיפה למים מזוהמים.

על הסכנות שבמים

אומרים שפעם אנשים היו שותים את מי הגשם ושומרים על הבריאות שלהם יום לפני. אבל זה היה פעם, בעידן שזיהום האוויר בו לא היה משמעותי כמו היום. כתוצאה מהפיח של המכוניות, עשן מהמפעלים ושלל תחלואים של העת הנוכחית, מי הגשמים כבר אינם ראויים לשתייה.

גם מקורות המים הטבעיים שיש לנו בעולם ובישראל נחשפים לזיהומים. בכל שנה אנחנו שומעים על זיהום מאסיבי של מי תהום וגם מי ים כתוצאה משפכים של מפעלים, לפעמים עד לרמה של אסונות אקולוגיים לכל דבר ועניין. המשמעות היא שניתן להיחשף גם היום למים מזוהמים.

מים מזוהמים עלולים לעבור בצנרת הביתית שלנו כתוצאה מזיהומים נקודתיים של מקורות המים, מחלודה בצנרתועוד. הסכנות כאן הן לרכיבים לא רצויים שיהיו במים, דוגמת העופרת שהתגלתה בשנים האחרונות בעשרות יישובים בישראל. אין כיום תמימות דעים לגבי מהי הדרך המומלצת יותר לצרוך מים – מי ברז, מים מינרליים, מים מסוננים וכן הלאה – אבל נראה שיש סכנה בכל אחד מהמצבים.

איך מים עלולים להביא לשלשולים?

מים מזוהמים הם זיהום לכל דבר ועניין, שלכן ברור מדוע הם ישפיעו לרעה על פעילות מערכת העיכול. לצריכה של מים כאלה יש תסמינים לא נעימים, החל מהקאות, דרך כאבי בטן ועד כמובן לשלשולים. וזה עוד בלי להזכיר את האוכלוסיות שעבורן צריכת מים שכאלה מסוכנת פי כמה, למשל נשים בהריון או אנשים מבוגרים.

שלשול הנגרם כתוצאה מצריכה של מים מזוהמים יהיה ברמת ההגדרה שלו "אקוטי": זהו שלשול הנגרם כתוצאה ממזהם חיצוני לגוף, עקב חיידקים שעלולים להיות בו דוגמת כולרה, קולי או סלמונלה. השלשול יופיע פרק זמן קצר לאחר השתייה של המים, לרוב מספר שעות, ועלול להיות מלווה בתסמינים נוספים. ההחדשות המעודדות יחסית הן שברוב המקרים, לאחר מספר ימים של אי נעימות, הוא צפוי לחלוף.

כך מתמודדים עם השלשול

יש אנשים שמחכים "עד יעבור זעם" עם השלשול שלהם, אבל המציאות היא שאפשר לעשות מספר דברים כדי לשפר את המצב. מומלץ כן לשתות מים עם הופעת השלשול, אם כי מיותר לציין שחייבים לוודא שהמים האלה הם בריאים לחלוטין. חשיבות צריכת המים היא מכרעת על רקע העובדה שבשלשול אנחנו מאבדים לא מעט מים מהגוף שלנו, בלי לשים לב, ולכן יש סכנת התייבשות.

הצריכה של המזון רצוי שתיעשה מספר שעות לאחר הופעת השלשול החריף, על פי דעת רופאים רבים, כשמומלץ להתחיל במזון דל בתבלינים או בשומנים: אורז לבן, גשר שבושל כהלכה או כוסמת יכולים לעשות יופי של העובדה. לאחר מכן מומלץ להשיב לגוף את המים שאבדו בצורה של מאכלים נוזליים, לדוגמה שתיית מיצי פירות או אכילת מרקים. פירות וירקות נחשבים ליעילים בהחלט.

אם השלשול אינו חולף כעבור מספר ימים, או כשדרגת החומרה שלו גבוהה, יכול להיות שהרופא ימליץ על טיפול נקודתי יותר. הטיפולים המרכזיים בשלשולים הם מתן תרופות ואנטיביוטיות (כולל כמובן תרופות מרשם), אם כי בשנים האחרונות מקבלים פופולאריות הולכת וגוברת טיפולים מקשת הרפואה המשלימה.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן