סלמונלה

סלמונלהחיידק הסלמונלה – למעשה מדובר על כ-2,000 חיידקים המרכיבים את המשפחה – עלה לכותרות לא מעט פעמים בשנים האחרונות, על רקע החשש להימצאות שלו במוצרים שרבים מאיתנו נוהגים לצרוך.

מדובר באחד הזיהומים הנפוצים ביותר שמשפיעים על מערכת העיכול, ושסיכויי החשיפה אליו גבוהים. במקרים רבים המחלות שנגרמות כתוצאה מחיידקי הסלמונלה לא תהיינה חמורות ובחלקן לא יצריכו טיפול מיוחד, אבל מצד שני יש מקרים קיצוניים – למשל סלמונלה אצל נשים בהריון, שעלול להביא לפגיעה בהריון התקין ובעובר.

לאחר שהבנתם עם מה אתם מתמודדים, צריך להתייחס בהקשר הנוכחי של האתר לאחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של סלמונלה. אנחנו מתכוונים, כמו שבוודאי הבנתם, לשלשולים.

האם סלמונלה מביאה לשלשולים?

את המחלות והזיהומים הנגרמים כתוצאה מחיידקי הסלמונלה נהוג לחלק לשתי קבוצות העיקריות: זיהום שהמקור שלו הוא סלמונלה ושאינו טיפוס הבטן, ולעומת זאת זיהום שנובע מטיפוס הבטן. המצב הראשון נפוץ הרבה יותר ונתמקד בו, מה גם שהשלשולים הנובעים מסלמונלה מיוחדים ברוב המקרים אליו.

כידוע, עיקר התסמינים של סלמונלה מופיעים במערכת העיכול בפדקה הזמן בין שמונה שעות לשלושה ימים ממועד ההידבקות בחיידקים. התסמינים האפשריים כאן הם בחילות, הקאות, כאבי בטן, רגישות בבטן וכמובן שגם שלשולים, שעלולים במצב הזה להיות דמיים.

הטיפול שמקבלים

החדשות היותר מעודדות הן שרוב הסימפטומים האלה יחלפו מעצמם כעבור מספר ימים מבלי שיהיה בדרך כלל צורך בטיפול. מה שכן חשוב לעשות מתחבר למצבים אחרים בהם אנחנו סובלים משלשולים בתדירות גבוהה יחסית (גם מצב של שלשול אחד עלול לא להיות תקין).

במקרה הזה מתמקדים רוב המאמצים בהשבת הנוזלים והמלחים אשר המאזן שלהם בגוף עלול לרדת, בעיקר עקב השלשולים או ההקאות. כידוע אחת הסכנות העיקריות של שלשולים כמכלול היא התייבשות, בעיקר במקרה של אוכלוסיות הפגיעות לה יותר (נשים בהריון, אנשים מבוגרים, תינוקות).

יוצאים מכלל זה מצבים בהם תסמיני המחלה מתגלים כחמורים יותר, למשל שלשולים מאסיביים או כאלה שהתדירות שלהם גבוהה במיוחד. במקרה הזה חשוב לראות רופא בהקדם האפשרי, כשיש מצבים בהם הפנייה למיון היא הצעד המתבקש.

שאלת הטיפול האנטיביוטי בחיידקי הסלמונלה מצריכה התייחסות ולא מקבלת תשובה חד משמעית. הגישה של רופאים רבים היא להימנע ככל שאפשר מתרופות אנטיביוטיות, וזאת על רקע העובדה שטיפולים אלה נחשבים למוגבלים יחסית ביעילות שלהם (הם עלולים לא להביא להשמדת כל החיידקים) ומנגד עלולים להביא לכך שחלק מזני החיידקים יהפכו להיות עמידים יותר בפני אנטיביוטיקה.

ההמלצה: למנוע מראש את הזיהום

כמו הרבה דברים אחרים הקשורים לבריאות שלנו, גם במקרה של סלמונלה ההמלצה המועילה ביותר שניתן לתת היא לעשות הכל כדי להימנע מהידבקות בחיידקים. לא תמיד זה פשוט, כי החיידקים מסתתרים במוצרי מזון שנראים לנו בריאים לחלוטין, כולל מוצרים של חברות מוכרות. חשוב לרכוש מוצרים רק מגורמים אמינים שסומכים עליהם בכל מאת האחוזים, ולהימנע ממאכלים בעלי דרגת סיכון גבוהה (במיוחד במקרה של האוכלוסיות הרגישות).

מנקודת המבט שלכם, אין תחליף להיגיינה: למעשה, חוסר היגיינה הוא הסיבה העיקרית שהחיידק הזה מגיע בכלל למערכת העיכול. יש להקפיד לשטוף ידיים אחרי כל ביקור בשירותים, מה שחשוב גם על רקע העובדה שהחיידק עלול לעבור מאדם לאדם (לא כל הגורמים המביאים לשלשולים עונים על ההגדרה הזו). אם אתם צורכים מזון מן החי, בעיקר בשר עופות או ביצים, חשוב להקפיד על בישול מלא שלהם. שמרו תמיד את המזון שלכם בקירור, מכיוון שחיידקים מתפתחים בתנאים חמים. הקפידו בכל מקרה על כלי אוכל ובישול נקיים.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן