שילשולים בתקופת ההריון

שלשולים בהריוןגוף האישה עובר הרבה מאד שינויים במהלך ההריון, כשאחת ההשלכות של זה היא על תסמינים שמופיעים אצל האישה – חלקם הגדול הופך את התקופה המרגשת לכזו שהיא לא פשוטה מבחינה פיזית.

מערכת העיכול היא אחד ה"אשמים" העיקריים, כאשר התפקוד שלה משתנה ולעיתים אף נפגע במהלך ההריון או אפילו לאחריו. אחת ההשלכות של זה היא הגדלת הסיכויים של האישה לסבול משלשולים.

כל הסיבות לשלשולים במהלך ההריון

השינויים של גוף האישה באים לידי ביטוי במספר לא מבוטל של תסמינים, כולל כאמור שלשולים. הם נחשבים אמנם לנפוצים פחות בהשוואה לעצירות – לה מגוון רחב של סיבות במהלך ההריון – אבל עדיין עלולים להופיע במהלך הריון. בעוד שחלק משמעותי מהסיכון לעצירות הוא הורמונלי במהותו (למשל עלייה ברמת הורמון הפרוגסטרון אצל האישה, שמאט את פעילות המעיים), השלשולים ייגרמו בדרך כלל עקב נסיבות חיצוניות. אלה מסבירות מדוע האישה חייבת להיות זהירה כמעט בכל פעולה שהיא מבצעת.

הסיבה הראשונה היא זיהומים, לרבות ליסטריה, אשר האישה הופכת לפגיעה פי כמה להם במהלך תקופת ההריון. בתקופה זו המערכת החיסונית של האישה הופכת לחלשה בצורה משמעותית, מה שמהווה למרבה הצער כר פורה לפגיעות ולזיהומים.

זו הסיבה שהאישה חייבת להקפיד על התזונה שלה במהלך ההריון יותר מבכל תקופה אחרת, תוך הימנעות מכל מה שמעלה את הסיכון במקרה שלה. דגים נאים, בשר שאינו מבושל או ביצים שאינן מבושלות הם חלק מהמזונות הבעייתיים יותר מהבחינה הזו. מיותר לציין שהאישה צריכה להימנע מצריכה של משקאות אלכוהוליים ורצוי מאד שגם ממשקאות וממאכלים העתירים בקפאין.

מערכת העיכול של האישה עוברת הרבה מאד שינויים במהלך ההריון, שבין היתר עלולים להביא לקשיים משמעותיים בעיכול המזון – מה שמגדיל מן הסתם את הסיכוי לשלשולים ולפגיעות אחרות.

השינויים האלה נובעים גם מהעובדה שנשים רבות מאמצות בחודשי ההריון תפריט חדש לחלוטין, אוכלות מאכלים שנחשבים לבריאים, נמנעות מהמאכלים שנחשבים למסוכנים ואוכלות בכמות גדולה יותר (על פי הגורמים הרפואיים לא צריך באמת לאכול "בשביל שניים", אבל בהחלט להעלות את צריכת הקלוריות היומית בכמה מאות קלוריות). הגוף עלול לא להסתגל בצורה טובה לשינויים בתפריט התזונתי, לפחות בתחילת ההריון, ואחת הדרכים שלו להראות את זה היא שיבושים בפעילות מערכת העיכול.

בסוף ההריון השלשולים מקבלים תפקיד אחר, לא בהכרח שלילי: הם אחד הסימנים המבשרים על הופעת הצירים. יחד עם תסמינים גופניים אחרים ניתן ללמוד באמצעותם על הרגעים בהם ההריון מתקרב לקראת הישורת האחרונה, ולשלב המשמעותי ביותר.

חשוב לזכור: גם השלשולים מסוכנים

שלשולים אינם נעימים ברמת ההגדרה שלהם, אבל עבור האישה ההרה והעובר שלה הם עלולים להיות מסוכנים – זהו אחד מגורמי הסיכון העיקריים ללידה מוקדמת, על כל ההשלכות הלא נעימות שלה. הסכנה העיקרית היא שעודף המים שעוזבים את הגוף במהלך השלשול יביאו להתייבשות של האם ויגרמו לכן נזק לתינוק.

מעבר לנקיטת אמצעי הזהירות על מנת לא לשלשל, חשוב לאחר שזה מתרחש לשתות מים בכמות מרובה (בכל מקרה האישה חייבת להרבות בשתיית מים משך כל תקופת ההריון). לצד זה מומלץ לשלב בתפריט היומי נוזלים עם מלחים, כשהדוגמא המובהקת היא כמובן מרקים.

כאשר השלשולים נמשכים לסרוגין פרק זמן של כיום אחד, או אפילו כשמרגישים ש"משהו לא בסדר" (לדוגמא, שלשול המלווה בקושי לתת שתן) חשוב להגיע לבדיקה אצל הרופא, שיאשר שהכל בסדר אצל האם והעובר גם יחד. לדעתנו מומלץ לבקר אצל רופא הריון בכל מקרה של שלשול בהריון, כי זהו תחום שאי אפשר להחמיר בו יותר מדי.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן