רגישות למזון

רגישות למזוןהמזון שאנחנו צורכים משפיע בצורה משמעותית על הבריאות שלנו. כאשר מדברים על הקשר בין המזון לבין שלשולים – צרה צרורה ללא צל של ספק – רבים יציינו את האכילה של המזון המקולקל או המזון עמוס החיידקים.

הגורמים האלה במזון בהחלט עלולים להביא לשלשולים, אבל הם לא היחידים. אצל אנשים רבים יש רגישות למזון, שמגבילה אותם בצורה ניכרת ומגדילה את הסיכויים שהם יסבלו משלשולים.

כיצד הרגישות למזון מביאה לשלשולים?

ניתן למצוא רגישות שונות לסוגי מזון שונים, או לרכיבים ספציפיים במזון, שכעת נתייחס למרכזיים שבהם. זה מתחיל עם הלקטוז, סוכר החלב, שאחוז לא קטן באוכלוסיה רגיש אליו – רגישות שבין התסמינים האפשריים שלה ניתן למנות שלשולים. רכיבים בעייתיים אחרים הם סוכר הפירות, הפרוקטוז, או הגלוטן אשר מצוי בדגנים ביניהם חיטה. אנשים רבים באוכלוסייה שמעוניינים להפחית את משקל גופן צורכים ממתיקים מלאכותיים, שגם אליהם יש סבירות לא קטנה שגוף האדם יהיה רגיש.

את התמונה משלימות האלרגיות למיניהן, בהן מסיבות מגוונות מערכת העיכול של האדם – או אפילו הגוף שלו כמכלול – לא מסוגלים להתמודד היטב עם מזון. האלרגיות מביאות לתסמינים שליליים שונים במערכת העיכול, לרבות גזים, כאבי בטן, בחילות, הקאות ושלשולים. זאת לצד תסמינים באיברים שונים, דוגמת גרד או כאבי פרקים.

הפתרון הראשון: מניעה

חשוב להדגיש כי מציאת הקשר הזה בין הרגישות למזון לבין השלשולים עלולה להיות משימה מורכבת מאד. בהרבה מקרים אי אפשר להצביע על הקשר הזה בצורה ישירה, מכיוון שדברים מתרחשים מתחת לפני השטח ועל רקע העובדה שעשויים להיות משתנים מתערבים באמצע.

מה שיכולים לעשות גורמים רפואיים הוא לבחון את התפריט שהאדם מתבסס עליו, אם הוא חושש שהשלשול נובע מרגישות למזון, ולנסות לראות מה הבעיה בשיטה של ניסוי וטעייה: הוצאת מאכלים או רכיבים מסוימים מהתפריט במטרה לראות האם יש שיפור במצב (במקרה של שלשולים כרוניים). אבחון הבעיה הופך בתנאים האלה למורכב ולעיתים גם ממושך מאד, ומחייב רישום ובקרה מצד האדם הסובל מהשלשולים.

רמה הכללית, אם מזון מסוים מעורר את הגוף בצורה לא רצונית, ההמלצה המועילה תהיה להימנע ממנו כמה שניתן. זוהי ההמלצה הבסיסית במקרה של שלשולים הנובעים מרגישות למזון, אבל בפועל מבינים שהמצב הרבה יותר מורכב מכך. חלק מהמאכלים או מהרכיבים שהוזכרו כאן הם לא רק נפוצים, אלא גם מהווים חלק בלתי נפרד מהרבה מהמאכלים שאנחנו מתבססים עליהם.

גם אם רוצים קשה לפעמים להימנע לחלוטין מהמזונות והרכיבים האלה. זאת ועוד, מצב של הימנעות מוחלטת עלול להיות בעייתי כשלעצמו, מכיוון שהרכיבים האלה חיוניים לבריאות התקינה של הגוף שלנו. הרגישות מביאה למלכוד לא פשוט עבור רבים, ולקושי לנהל את החיים באופן שיהיה בריא וגם נטול שלשולים.

כל מקרה צריך להישקל לגופו על פי מאפייני הבעיה, דרגת החומרה של השלשולים והתדירות שלהם. יש מקרים בהם הרגישות היא מינימלית יחסית, כך שההמלצה תהיה להפחית בצריכת המזון הבעייתי – אם הצליחו לאתר אותו – ולא להימנע ממנו לחלוטין. במקרים אחרים ייתכן שהשלשולים מעידים על בעיה חמורה יותר שמחייבת פתרון, לעיתים תוך הימנעות מלאה מאותו רכיב בעייתי.

הפתרון בפועל: שינוי התפריט התזונתי

ברגישות למזון מטפלים בדרך כלל בצורה של שינוי התפריט התזונתי שמתבססים עליו. המטרה כאן היא לזהות מהם הרכיבים הבעייתים, להכיר את הסיכונים של ההוצאה שלהם מהתפריט (נניח חוסר ויטמינים) ולמצוא מאכלים תחליפיים שיכולים לעשות את אותה העבודה ללא הנזקים למערכת העיכול שלנו. זו הנקודה בה מוחלט לא פעם על "תגבור" באמצעות תוספי תזונה, כשחשוב לראות במקרה הזה שהתוספים אינם כוללים סיכונים לגוף.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן