אל שלשולים אנחנו מתייחסים בדרך כלל בתור בעיה רפואית, או תוצר של נסיבות חיצוניות שמשפיעות על הגוף – אכילה של מזון מזוהם לדוגמא.
מה שרבים לא מודעים אליו הוא שהמצב הנפשי שלנו, שגם כך משפיע על הבריאות בצורה דרסטית, עלול להגדיל את הסבירות שנסבול משלשולים. על הצד הנפשי של השלשולים, כולל סיבות שמסבירות מדוע חשוב מאד להיות רגועים ולהימנע מלחצים, במאמר הנוכחי.
הצד הנפשי של השלשולים
רוב האנשים יכולים להיזכר ברגע בו הם סבלו מבעיות במעיים, כולל שלשולים או עצירויות, בעקבות לחצים או מתחים שהרגישו. לא תמיד הקשר הזה הוא ישיר וחד משמעי, אבל אצל רבים המתח שלפני מבחן חשוב בלימודים למשל מתורגם לביקורים תכופים בשירותים תוך כדי. דוגמא נוספת היא חרדות, שכוללות בצד הפיזי שלהן תסמינים לא נעימים על הגוף – כולל שלשולים.
כיום נהוג בקהילה הרפואית להתבונן בקשר שבין התגובות הרגשיות והמצב הנפשי שלנו לבין האופן בו מערכת העיכול בכלל והמעי בפרט מתקדמים – לא סתם בלועזית מתייחסים אל המעיים בתור "מוח שני". יותר ויותר רופאים כיום מתייחסים לקשר הקיים בין המוח למעיים, וסבורים שהוא דו כיווני.
הסיבות הספציפיות לא ברורות תמיד וגם התהליכים שמתרחשים מעלים עדיין סימני שאלה, אם כי סביר מאד להניח שהקשר נובע מהפעלת התנועה הפריסטלטלית של המעי המתרחשת במצבים נפשיים מורכבים. בזמנים של מתחים, חרדות ולחצים מופרשים חומרים שמגיעים לאזורים שונים בגוף, כולל המעיים, ומשפיעים עליהם.
במקרה של מערכת העיכול, הפעילות שלה עלולה להשתבש וההשלכות עלולות להיות עצירות או שלשולים, ולפעמים גם עצירות ושלשולים לסירוגין. ואגב, נהוג כיום לראות את הדיכאון כגורם אפשרי לעצירות ולא לשלשולים.
מחלות כרוניות – והצד הנפשי שלהן
הקשר בין המצב הנפשי לפעילות מערכת העיכול חייב להכניס לתמונה חלק מהמחלות הכרוניות שתוקפות את הגוף. במקרה של מחלות מעי מדובר בתסמונת המעי הרגיז, בקרוהן או בקוליטיס. למרות שיש לכל מחלה כזו שלל סיבות אפשריות שלא קשורות לתפקוד הנפשי שלנו, נהוג כיום להאמין כי חומרת המחלות וגם התסמינים שלהן מושפעים מהמצב הנפשי לשנות.
אצל אנשים הסובלים ממחלות במערכת העיכול היא הופכת לרגישה פי כמה ביחס ליתר האוכלוסיה, כולל למצבים נפשיים המועברים אליה כפי שתואר מעלה. במצבים של לחץ נפשי ובעיות קשורות אחרות התגובה של מערכת העיכול ה"חלשה" יותר יכולה לבוא לידי ביטוי בשלשולים מרובים.
חשוב לזכור שהקשר הזה קיים גם בכיוון השני, כאשר חולים במחלות המעי נוטים לסבול יותר ביחס לאוכלוסיה הבריאה ממתחים, מלחצים ומחששות המלווים אותם. זהו מעין מעגל קסמים שרבים מהחולים במחלות האלה נכנסים אליו, ושלא פשוט כלל לצאת ממנו.
אז מה עושים?
המשפט "נפש בריאה בגוף בריא" נכון כיום בשני הכיוונים, כך שאי אפשר להפריד בין הבעיות האלה. ההמלצה להפקיד על מצב נפשי תקין ככל שניתן נראית מובנת מאליה, גם אם ברור לנו שלא תמיד זה פשוט להגיע למצב הזה. החיים שלנו עמוסים במתחים, כשאורח החיים העמוס המאפיין את המאה ה-21 אינו תורם לכך בלשון המעטה.
אם סובלים מסתמינים גופניים בעקבות המצב הנפשי וגם אם לא, רצוי לשקול באופן חיובי טיפול של בעל מקצוע: החל מטיפול פסיכולוגי, דרך טיפול פסיכיאטרי ועד לטיפולים משלימים מקשת הרפואה המשלימה.
במקביל צריך לחשוב מה עושים על מנת להתמודד עם השלשולים ועם התסמינים הגופניים האחרים. כל מקרה צריך להישקל לגופו, אבל ברמה הכללית כן יש דרכי טיפול: שינוי הרגלי התזונה, צריכה מאסיבית של מים, תרופות, טיפולים משלימים ועוד.