טיפול בשלשולים

טיפול בשלשוליםשלשולים מביאים לתחושה של חוסר נעימות, לסיבוכים אפשריים שונים (בעיקר התייבשות) וכן עלולים להצביע על מחלות ובעיות בריאותיות אחרות שאנחנו סובלים מהן.

שאלה שרבים מאיתנו שואלים את עצמם היא מה לעשות במקרה של שלשול, כשהתשובה לה אינה חד משמעית. יש מקרים רבים – בעיקר של שלשול אקוטי (חריף) – בהם הבעיה צפויה לעבור מעצמה כעבור מספר ימים ללא התערבות. מנגד, בתרחישים אחרים אנחנו כן צריכים לחשוב על טיפול מתאים לבעיה, לאחר אבחון שלה וייעוץ של גורמים רפואיים.

הטיפול העיקרי: מים ותזונה

בחלק הארי של המקרים מתמקדת ההתמודדות עם השלשולים בשתי מטרות. הראשונה שבהן היא למנוע את סכנת ההתייבשות, שנוכחת אצל כל אחד אבל מיוחד אצל נשים בהריון, ילדים, תינוקות ואוכלוסיות רגישות אחרות. חשוב לשתות מים בכמות "מסחרית" אם סובלים משלשולים ולאכול לאחר השלשול מאכלים נוזליים דוגמת מרקים.

בהדרגה יש לעבור לתפריט מזון מוצק, כשגם כאן הדגש צריך להיות מושם על מאכלים בריאים הפשוטים לעיכול. טוסט, עוף, אורז, בננה, גזר מבושל, קרקע וכן הלאה. מן העבר השני של המשוואה חשוב להימנע ככל שניתן ממוצרי חלב, ממאכלים מתובלים או עשירים שומן, ממאכלים וממשקאות עמוסים בקפאין וכמובן שגם ממשקאות אלכוהוליים.

באמצעות הדגשים הדי בסיסיים האלה ניתן מאד להקל על פעילותה של מערכת העיכול בתקופה בעייתית זו, ובכך לאפשר התמודדות די יעילה עם הבעיה.

טיפול תרופתי

יחד עם הנכתב מעלה, בהחלט עשויים להיות מצבים בהם ההחלטה היא לעבור לטיפול תרופתי אנטיביוטי. עושים זאת כאשר מדובר השלשול מלווה עם תסמינים אחרים (למשל חום), וגם כשתסמיני השלשול חריפים ומצריכים טיפול מיידי. יחד עם זאת הטיפול התרופתי אינו מתאים לכל האוכלוסיות – חלק משמעותי מהתרופות לא מיועד לנשים בהריון או לילדים לדוגמא – כשיש מצבים בהם הוא עלול להזיק. כך לדוגמא אם השלשול נגרם כתוצאה מחיידקים או מטפילים, התרופות עלולות להחמיר את הבעיה מכיוון שהן מונעות הפרשה של הרכיבים הזיהומיים מהגוף.

זו הסיבה שחשוב להחליט על טיפול רק לאחר שמאבחנים את דרגת החומרה של השלשולים, התסמינים הנלווים וגם הגורמים האפשריים לבעיה. בהתאם לרשימת התסמינים וזיהוי גורמי סיכון לשלשולים בימים שלפניו (נניח אכילה של מזון החשוד כמזוהם או כמקולקל) מוחלט על טיפול תרופתי. כמעט תמיד הטיפול הזה יהיה קצר מועד, מתוך הנחה שטיפולים ממושכים עלולים לשבש את פעילות הגוף, לגרום לתופעות לוואי ולהביא לנזק משמעותי.

נקודה חשובה נוספת: רוב התרופות לטיפול בשלשולים הן תרופות ללא מרשם, אם כי ניתן למצוא גם תרופות מרשם שנחשבות ל"חזקות" אפילו יותר. אנחנו ממליצים כמובן בכל מקרה לקחת את התרופה רק בייעוץ של רופא מומחה ובהתאם להנחיות השימוש המדויקות בהן.

רפואה משלימה

טיפולים מקשת הרפואה המשלימה (או האלטרנטיבית) נחשבים כיום לדרך טיפול נפוצה בהרבה מאד מצבים רפואיים, והם עשויים להיכנס לתמונה גם במקרה של שלשולים. מעבר לשינוי ההרגלים התזונתיים כפי שהוסבר מעלה, יכול להיות שימוש בתוספי תזונה המבוססים ברובם על רכיבים טבעיים, בצמחי מרפא הידועים בהשפעה החיובית שלהם על מערכת העיכול ועוד. רפואת המזרח מצאה לא מעט פתרונות לשלשולים, כשלצד הרכיבים התזונתיים שהוזכרו מעלה מדובר כאן למשל על דיקור סיני שעשוי להיות יעיל במצבים רבים.

למרות שחלק מהטיפולים האלה אינו מוכח מבחינה מחקרית, אינספור אנשים יוכלו להישבע שהם אלה שעשו עבורם את ההבדל. בהרבה מקרים מוחלט על שילוב בין הטיפול הרפואי הקונבציונלי לזה האלטרנטיבי, במטרה לפעול במספר חזיתות להתמודדות עם השלשולים. במקרה הזה חשוב לעדכן את הרופא המטפל מהם הטיפולים שנעשים במקביל.

דילוג לתוכן