גורמים

גורמיםשלשול הוא מצב בריאותי נפוץ מאד, כך שסביר מאד להניח שגם אתם זוכרים מתי בפעם האחרונה סבלתם משלשול. בדרך כלל הגוף שלנו מתמודד עם השלשולים בהצלחה מבלי שנדרש טיפול תרופתי, אבל כמובן שיש מצבים כרוניים ומורכבים יותר.

כמו כן, עצם השלשול מגדיל את הסכנה להתייבשות, ולכן חייבים להקפיד על שתייה מרובה ועל בניית תפריט תזונתי נכון.

עוד לפני שכל אלה קורים צריך לזכור דבר אחד: שלשול עלול להיגרם עקב הרבה מאד סיבות. לפניכם סקירה קצרה של המרכזיות בהן, כאשר לגבי כל אחד מהגורמים תוכלו למצוא פירוט בכתבה נפרדת באתר.

נגיפים, חיידקים, טפילים ומה שביניהם

בחלק גדול מהמקרים השלשול מקורו בחיידקים אשר נמצאים סביבנו ותוקפים את הגוף. חלק מהחיידקים נכנסים למערכת בתנאים של חוסר היגיינה או אכילת מזון נגוע, ולכן חשוב להקפיד על אורח חיים היגייני ובריא. רוב השלשולים הנגרמים מחיידקים הם אקוטיים (חריפים), כאשר בין החיידקים הבעייתיים ניתן למנות חיידקי קולי צואתיים וכמובן שגם סלמונלה. בדרך כלל הטיפול בשלשולים מהסוג הזה יתבסס על הקלת התסמינים, בהנחה שהחיידקים ייצאו מן הגוף כעבור פרק זמן קצר יחסית.

נגיפים וטפילים עלולים להביא אף הם לשלשולים. לכל נגיף או טפיל יש חוקים משלו מבחינת אופן ההידבקות במחלה, סוג השלשול וגם התסמינים הנלווים האחרים, כאשר ביניהם ניתן למצוא את אמבה, גיארדיה למבליה, נורווק ורוטווירוס. ההידבקות בנגיפים ובטפילים תהיה לרוב דרך מגע עם אדם נגוע או צריכה של מזון ושתייה מזוהמים, כאשר הם נפוצים הרבה יותר במדינות מתפתחות עם רמת היגיינה נמוכה (מה שמכונה "שלשול מטיילים").

מחלות (וגם תרופות)

יותר מאשר מדובר במחלה בפני עצמה, שלשול הוא תסמין של הרבה מאד דברים פוטנציאליים. מחלות רבות עלולות להביא לשלשולים ולתופעות לוואי אחרות, כאשר בדרך כלל תהיינה אלה מחלות הקשורות למערכת העיכול ולמעיים. מחלות דוגמת קרוהן, כולרה או דינזטריה הן חלק מהמרכזיות בהקשר הזה. לצד זה תמצאו את השלשולים ברשימת תופעות הלוואי של המחלה הנחשבת במידה רבה לחמורה מכולן, סרטן, שעלול לתקוף את המעי הגס או המעי הדק.

בהרבה מצבים השלשולים נובעים לא ממחלות כי אם מהטיפול בהן. יש תרופות אשר מביאות לתופעות לוואי משל עצמן, כולל כמובן שלשולים. תרופות אלה יכולות להיות היעילות ביותר שיש למחלה שלהן, אבל בכל זאת ליצור בעיה עקב השלשולים. יש מקרים בהם מוחלט מהסיבה הזו להחליף את התרופה לכזו שמערכת העיכול כן יודעת להתמודד איתה היטב.

מזון ואלכוהול

מזון מהווה חלק בלתי נפרד מרשימת גורמי הסיכון לשלשולים, בעיקר כאשר אנחנו אוכלים מזון מקולקל, מזון הכולל חיידקים (לדוגמא סלמונלה) או מזון ששהה בחוץ זמן רב מדי. יש אנשים עבורם התמונה הופכת למורכבת אפילו יותר בעקבות רגישות למזון שהם סובלים ממנה, ושאחד הביטויים שלה הוא שלשולים. כמובן שגם מים מזוהמים עלולים להביא לבעיה באותו אופן.

אלכוהול בכמויות גדולות עלול לגרום הן להקאות והן לשלשולים. הסיבה הספציפית המביאה לכך היא שהאלכוהול פוגע ביכולת תאי המעי לספוג מים, שמשוחררים לאחר מכן בצורה של שלשול. זו אגב הסיבה שחשוב להימנע משתיית אלכוהול גם בימים שאחרי השלשולים.

איך אפשר בלי המצב הנפשי?

כיום נהוג לקשר בין בריאות הגוף והנפש במובנים שונים, וגם בכל הנוגע לשלשולים. חרדות ומתחים עלולים להגדיל את הסבירות שנסבול משלשולים, וזאת על רקע הקשר ההדוק בין המוח לבין המעיים, המכונים "מוח שני". לא תמיד ברור כיצד בא הקשר הזה לידי ביטוי מבחינת התהליכים הפיזיולוגיים, כשההנחה היא שבעת מצב נפשי לא תקין משוחררים חומרים והורמונים המגיעים למערכת העיכול ומשבשים את הפעילות שלה.

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע ותוכן איכותי בכל הנוגע לשלשול.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן